Produktion av råvarorna
Cloettas produktion av själva godiset låter väldigt positivt, närproducerat och miljövänligt. Men däremot måste råvarorna som används för att producera godiset importeras från andra länder. Jag vill ta reda på vilka de viktigaste råvarorna är, och hur just Cloetta hanterar dessa på bästa, mest miljövänliga sätt.
Någonting som just Cloetta är noga med är att veta var all deras råvaror kommer ifrån, och att dessa leverantörer når upp till Cloettas krav inom kvalitet, produktsäkerhet och hållbarhet. Målen för just hållbarhet är:
- "Hållbarhetsprogram ska vara implementerade för samtliga prioriterade råvaror senast 2020"
Cloetta jobbar alltså med att skapa ett fullt fungerande hållbarhetsprogram som täcker alla råvaror de använder till sina produkter, inom de närmaste fem åren. De strävar alltså efter att minska användningen/produceringen av miljöfaror, och trots att skumgodis är en stor miljöfara finns det mycket som Cloetta kan göra för att faran ska bli minimal, och fortfarande kunna producera sitt godis.
- "Cloettas leverantörer av oljor och fetter måste senast 2015 ha en 100 procent spårbar pipeline av palmoljefraktioner tillbaka till känd kvarn. Senast 2020 ska samma pipeline vara spårbar ner till känd plantage"
Nu ska alltså Cloetta veta från vilken kvarn deras palmolja kommer ifrån. Palmolja är en vegetabilisk olja som är väldigt vanlig att använda, Cloettas godis är inget undantag. Palmolja får man av att skövla regnskog, vilket såklart är en stor miljöfara. Cloettas mål är som sagt att veta från vilken kvarn deras palmolja kommer ifrån, och senare även att veta vilket plantage den kommer ifrån. Cloetta har ett GreenPalm-certifikat enligt RSPO som säger att för varje ton palmolja som används i deras tillverkning, betalar Cloetta en premie till palmoljeproducenter. RSPO är idag den mest användna och effektiva metoden för att faktiskt kunna producera palmolja hållbart. I och med Cloettas mål kommer de dock att utöver detta bara köpa importera palmolja från plantage som följer dess lands lag, och senast 2017 måste leverantörerna kunna garantera att de utför ett hållbart arbete. För att Cloetta ska kunna vara hållbara och fortsätta med sin produktion så är detta ett väldigt viktigt steg i processen av hållbar utveckling, då skövling av regnskog är en stor orsak till den globala uppvärmningen då det släpper ut mycket koldioxid. Kan utvinningen av palmolja ske på ett miljövänligt sätt kan produktionen vara postivit, då det innebär en stor inkomst till Malaysia och Indonesien som är de största palmoljeexportörerna i världen, och det kan ge dessa länder en ekonomisk utveckling. Olivia kommer att fortsätta skriva mer i detalj om palmolja.
- "100 procent av den kakao och choklad som Cloetta köper ska vara UTZ-ceritifierad"
Kakao/choklad kan användas som täcke runt skumgodisar, och Cloetta har numera endast UTZ-cerifierad kakao, som importeras in från Västafrika. UTZ jobbar för ett hållbart jordbruk och bättre arbetsvillkor för odlarna. För att kakaon ska bli UTZ-certifierad finns det strikta krav, bland annat att det inte sker barnarbete och att det är hälsosamma och säkra arbetsvillkor. Det är något som Cloetta är väldigt noga med i sina inköp av råvaror.
Dessa mål vill de i sin tur ska leda till att klara av att:
- Minska energiförbrukningen i relation till producerad volym (MWh/ton) med 5 procent senast 2020.
- Minska mängden avfall i relation till producerad volym (kg/ton) med 25 procent senast 2020.
- Minska CO2-utsläppen från produktionen i relation till producerad volym (kg/kg) med 5 procent senast 2020.
Tillverkning av skumgodis är en stor miljöbov, det är konstaterat. Men Cloetta jobbar för det att göra det bästa av en dålig situation, genom att sätta upp viktiga och tydliga mål, och faktiskt jobba för dem.
http://www.cloetta.com/sv/foretagsansvar/hallbarhetsmal/
http://www.cloetta.com/sv/foretagsansvar/hallbara-inkop/
https://www.utzcertified.org/aboututzcertified
http://www.livsmedelsforetagen.se/medlem/faktabank/fragor-och-svar-om-palmolja/
Rita