Plast - Del 2
Finns det andra alternativ till råolja och naturgas? Hur fungerar återvinningen av råolja och naturgas? Kan man återvinna plast från godispåsar?
Råvarorna som dominerar plasten är som tidigare nämnt råolja och naturgas, men vad är plasten uppbyggd av på molekylnivå? Plast består av polymer och några andra ämnen, men nu är det polymererna som är intressanta. Var är då polymer? Polymer är en form av kemisk förening som består av molekyler. Dessa molekyler är i sin tur uppbyggda av monomerer. När man tillverkar plast så förbereder man råvarornas monomerer för att sedan sammankoppla dem i en kemisk process för att skapa polymer.

Återvinning då? Att återvinna plast i allmänhet, exempelvis PET-flaskor är vi väldigt bra på i Sverige, men hur är det med dessa små godisförpackningar? Är det någon som återvinner dem? Jag anser att man har ett eget ansvar i denna fråga. Det är viktigt att källsortera, lägga plast där plast ska ligga, tidningar där tidningar ska ligga, glas där glas ska ligga, metall där metall ska ligga och kartong där kartong ska ligga. Det går att återvinna plast. Det finns många fördelar men faktiskt några nackdelar med återvinning av plast.
En stor fördel är att råoljeberoendet minskar. Detta är extremt viktigt! Om vi kan återanvända plasten så behöver vi inte ta upp lika mycket olja vilket leder till mindre utsläpp. Dessutom, som jag redan nämnt ett antal gånger så tar råolja lång tid att bli till och vi bör ta hand om den vi har.
En nackdel är att plast finns i så många olika former, sitter på så många olika stället att det kostar väldigt mycket både tid och pengar att sortera ut alla. Det är svårare att återvinna de plaster som kräver mest energi att tillverka, alltså de som vi borde återvinna mest.
Trots nackdelarna med återvinning så tycker jag att alla bör återvinna. Miljö före pengar!
Källor:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Plast%C3%A5tervinning
http://www.atervinningscentralen.se/web/page.aspx?refid=180
http://sv.wikipedia.org/wiki/Plast
http://ne.se
/ Anna