Plast - Del 1
Efter inläggen ni tidigare läst på vår blogg kan vi konstatera att skumgodis inte är bra för miljön. Men själva godiset är inte allt, hur är det med plastförpackningen godiset ligger i? Hur påverkar plasten miljön? Vad är plasten tillverkad av?
Exakt vad för plast som används till just dessa godispåsar är svårt att ta reda på. Jag försökte hitta vad det var för plast utan resultat. Jag mailade då Cloetta, som tillverkar bland annat Ahlgrens bilar och Juleskum angående vilken sorts plast de använder och svaret blev ”Det är information vi inte vill/behöver dela med oss av”. Jag kommer i detta inlägg utgå från att det är vanlig mjukplast.
Plast har många fördelar och det kan vara ett enkelt svar på varför plast används till så många olika förpackningar. Hela 40 % av all plast i Europa används till just förpackningar. Plast är bra på så sätt att det väger väldigt lite tillskillnad mot exempelvis metall. Detta gör att man kan transportera större kvantiteter varor på samma gång istället för att behöva åka flera gånger. Detta är självklart bra för då minskar utsläppen från transportmedlen som används. Koldioxidutsläppen minskar alltså. Dessutom så håller varorna bättre om de är förpackade i plast. Plasten håller varorna (maten) fräsch, stänger ut bakterier och hjälper varorna att behålla sina näringsämnen. I Västeuropa där vi använder mycket plastförpackningar förstörs ca 2 % av varorna som transporteras, dessa behöver då slängas. I utvecklingsländer förstörs nästan hela 50 % av alla varor som transporteras som sedan behöver slängas. Plast gör alltså att man inte behöver åka fler gånger för att transportera samma mängd varor, detta minskar koldioxidutsläppen.
Vad är då plast tillverkad av? Plastens två huvudingredienser (råvaror) är råolja (petroleum) och naturgas (naturgaskondensat). Båda dessa är fossila bränslen. Fossila bränslen är som bekant inte miljöns bästa vän. Fossila bränslen kommer oftast från marken. Det är gjort av växter och djur som under en väldigt lång tid varit begravda under marken, utsatts för högt tryck och hög värme. Processen för att få fram fossila bränslen tar ca 100 000 år och oljan vi använder idag bildades för hela 50 – 500 miljoner år sedan. Varför är den då farlig för miljön? De fossila bränslena innehåller kolväten. Vid all förbränning av fossila bränslen förvandlas dessa kolväten till koldioxid. Det bidrar till växthuseffekten och den globala uppvärmningen.

Naturgas är en annan ingrediens i plasten. Det är en genomskinlig, luktfri gas som är lättare än luft. Den utvinns precis som råoljan från marken. Naturgas är det fossila bränslet som släpper ut minst koldioxid, nästen hälften så mycket som råolja. Naturgas består till största delen av metan och metan är livsfarligt för miljön. Ett kilo metan motsvarar 21 kilo koldioxid. Naturgasen påverkar alltså även den klimatet och bidrar till växthuseffekten.
Finns det inga andra alternativ och hur är det med återvinning? Del två kommer inom kort.
Källor:
http://www.naturvardsverket.se/Miljoarbete-i-samhallet/Miljoarbete-i-Sverige/Uppdelat-efter-omrade/Energi/Fossila-branslen/
http://www.greenpeace.org/sweden/se/vad-vi-jobbar-for/klimat/Orsaker/Fossila-branslen/
http://www.energikunskap.se/sv/FAKTABASEN/Vad-ar-energi/Energibarare/Fossil-energi/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Plast
/ Anna