Äckligt - men farligt?
Läser man på baksidan av en påse Ahlgrens bilar kan man i innehållsförteckningen läsa att de små godisbilarna innehåller gelatin samt färgämnet E120. Vet du vad det egentligen är du stoppar i dig?
Gelatin är ingrediensen i smeten till godisbilarna som ger godiset sin konsistens. För att göra gelatin behövs kollagen som är ett protein som finns hos däggdjur. Kort och gott så görs gelatin av svinsvål. Slakteriavfall. Biprodukter från fläskkött.
Färgämne E120 som ger de rosa bilarna sin fina färg är i själva verket löss. Ett annat namn för ”färgämne E120” är karminsyra. Karminsyra finns i en del löss och för att få fram karminsyran för att kunna använda den som färgämne krossas och torkas lössen.
Äckligt va? Men är det farligt för hälsan? För hälsan är det inte alls farligt, svinsvålen rengörs noga och kontrolleras så att den är ätlig, det är inte själva svinsvålet du äter egentligen utan kollagenet. Karminsyra är inte heller farligt för hälsan, tillsatsen är e-märkt, vilket visar att det är okej. Godis i allmänhet är inte bra för hälsan, ett stort intag av godis leder som vi alla redan vet till sockerrelaterade sjukdomar och övervikt. Men som sagt så är inte gelatin eller karminsyra i sig farligt för hälsan.
Miljön då? Med tanke på att gelatin är gjort av svinsvål är det i princip lika dåligt att äta godis som kött. En påse skumgodis har faktiskt samma miljöpåverkan som en portion fläskkött. Jag hittar ingen information om att karminsyra skulle påverka miljön negativt.
Både gelatin och kaminsyra kommer alltså från djur, se upp om du är vegetarian!
Källor:
http://www.shenet.se/ravaror/gelatin.html
http://sv.wikipedia.org/wiki/Gelatin
http://www.svt.se/nyheter/inrikes/godis-inte-farligt-men-lite-ackligt
/ Anna